Válasszon 34409 gyűjtőhelyünk közül

Az idén eddig
450995.41 kg
elemet gyűjtöttünk.


Elemmúzeum

FigyELEM! Virtuális múzeumunkba várjuk a honlapunk látogatóinak gyűjteményéből származó fényképeket is, amelyek az elmúlt századból származó elemeket, akkumulátorokat, ezek használatával működő készülékeket vagy az ezekkel kapcsolatos életképeket vagy hirdetéseket ábrázolják. Ha van ilyen fotója, és szívesen közzétenné, kérjük, küldje el e-mail címünkre.
Köszönjük.

A Svájci Leclanché cég barnaköves eleme. A múlt század első évtizedeiben rádió vevőkészülékek erősítőcsöveinek fűtésére használták. Gyártási év: kb. 1910-20
Magyar gyártmányú rádió anódtelepek. A rádiók erősítőcsöveinek anódfeszültségét szolgáltatták. Ezek a cellák akár fél évig is működtették az akkori kis teljesítményű, esetleg csak fejhallgatós, vevőkészülékeket. Gyártási idő: kb. 1930-35

A német VARTA cég 4V-os ólomakkumulátora az 1920-as évekből. Az ilyen üvegedénybe épített tölthető cellák a rádiózás hőskorában már lehetővé tették a vevőkészülékek erősítőcsöveinek gazdaságosabb fűtését. A telepeket transzformátor és csöves egyenirányító közbeiktatásával a világítási hálózatról töltötték vagy rádióműhelyekben töltették.
Magyar szabadalom alapján készült rádió fűtőtelep. Gyártási idő: 1936. IV. hó. A telep jelenleg 1,41 V feszültséget ad.
Az egykori Kriegsmarine Seehund típusú kistengeralattjárójának egy akkumulátor cellája. Az akku savas ólomakkumulátor, a tengeralattjáró víz alatti haladásánál a hajócsavarok meghajtására használták. Tömege kb. 20 kg. Gyártási idő: kb. 1940.
Az egykori Wehrmacht FF33 mintájú tábori telefonjának elemei a II. világháborúból. Gyártási év: 1941 és 1945. Mindkét telep jelenleg is kb. 1,2 V feszültséget ad.
Az egykori Magyar Néphadsereg R-105 típusú csöves rádió adó-vevő készülékéhez rendszeresített 2NKN24 típusú NiCd akkumulátor: Gyártási év: 1979. Gyártó: Hajdúsági Iparművek
Bal oldalon: Az egykori Szovjet Hadsereg (Szovjetszkaja Armija) tábori telefonjának akkumulátora. Gyártási idő: 1980-as évek.
Jobb oldalon: szovjet vadászpilóta vészhelyzeti rádiójának kombinált anód és fűtőtelepe a koreai háború idejéből. A VHF sávban működő rádiót katapultálás után helyzetjelzésre és segélykérésre használták.
Az egykori Magyar Néphadseregnél (és a Varsói Szerződés többi tagállamában) rendszeresített R-107 és R-107T rádió adó-vevő készülékek NiCd akkumulátora konzervált állapotban. Gyártási idő: 1980-as évek
R-107 és R-107T rádió adó-vevő készülékek NiCd akkumulátora használatra kész állapotban, felszerelt csatlakozó pálcákkal
Az egykori Magyar Néphadseregnél az akkumulátorokhoz rendszeresített törzskönyv.
A használóknak és karbantartóknak be kellett jegyezniük minden töltést, kisütést és az elektrolit cseréjét is. A telepeket bizottság vizsgálta meg és döntött a további használhatóságról.
Az egykor Szovjet hadsereg által hordozható rádiókészülékekhez rendszeresített cink-ezüst akkumulátor. Gyártási idő: 1980-as évek.
A svájci hadsereg egykori készletéből származó tábori telefon elemek, ú.n. raktárelemek, amelyeket száraz (elektrolit nélküli) állapotban gyártottak és tároltak. A használatba vételhez az üvegcsövecskét le kellett törni és a parafa dugó kihúzása után a telepeket vízzel feltölteni.  Kb. 10-12 óra elteltével lehetett használatba venni, 1,5 V feszültséget szolgáltattak. Gyártási év: 1988.
Az egykori Szovjet Hadsereg NiCd akkumulátora, melyet hordozható rádiókészülékekhez használtak. Gyártási idő: 1980-as évek.