Válasszon 34409 gyűjtőhelyünk közül

Az idén eddig
450894.05 kg
elemet gyűjtöttünk.


Tudnivalók elemhasználóknak

A szárazelemeket a természeti és közvetlen lakókörnyezetünk védelme érdekében a vonatkozó jogszabályok szerint elkülönítve kell gyűjteni.

Ez a hulladékfajta a hazai és az európai besorolás szerint is veszélyes hulladéknak minősül. Szabálytalan elhelyezése hulladékgazdálkodási bírságot von maga után.

A RE’LEM az elemgyártók és forgalmazók megbízásából azon dolgozik, hogy a városi és vidéki felhasználók számára elérhető távolságban biztosítsa a hordozható elemek és akkumulátorok kényelmes és biztonságos elhelyezését.

Az önhöz legközelebbi elemgyűjtő hely megtalálásához kattintson ide.

  

Tájékoztató

a hordozható (kisméretű) elemek és akkumulátorok felhasználói részére

a 445/2012 Korm. rendelet 19. § (4) bekezdése szerint szerint

 

Az elemekben és akkumulátorokban felhasznált anyagok a környezetre és az emberi egészségre az alábbi kockázatokat jelentik:

Környezeti és egészségügyi hatásuk miatt nagyfontosságúak a toxikus nehézfémek és vegyületeik, amelyek közül higany, kadmium, ólom, nikkel és zink fordulhat elő az elemekben és akkumulátorokban. Különösen a higanyt, a kadmiumot és az ólmot tartalmazó elemek és akkumulátorok sorsa fontos, ezeket hulladékká válásuk után mindenképpen veszélyesnek kell tekinteni. A környezeti és egészségügyi kockázat annál nagyobb, minél több kerül ki ezekből a környezetbe.

A higany és vegyületei: az élő szervezet számára erősen mérgező hatásúak.
A higany a bőrön keresztül felszívódva vagy gőzeinek belégzésével kerülhet az emberi szervezetbe. Akut mérgezés esetén nyelőcső és gyomorkárosodás lép fel. Krónikus esetben idegrendszeri tüneteket, vesekárosodást okoz. A higanyvegyületek a táplálékláncon keresztül jutnak az emberi szervezetbe és egyes szervek részleges bénulását, járás-zavart, látótérkiesést, nagyothallást okozhatnak.

Kadmium: a táplálékláncon keresztül vagy porának belégzésével kerülhet a szervezetbe. Erős enzim-méreg. Belélegezve tüdőödémát, krónikus esetben csontelváltozást okoz, amely végső esetben halálos kimenetelű lehet.

Ólom: Pora és különböző vegyületei belélegezve vagy a táplálékkal juthatnak a szervezetbe. A szervezetben felhalmozódott ólom a vörösvérsejtek elroncsolódását, gyomorbetegséget, izombénulást, izületi fájdalmakat és májbántalmakat okozhat.

Nikkel: a bőrön keresztül közvetlen érintkezéssel, porának belégzésével vagy a táplálékkal juthat a szervezetbe. Károsítja a belső elválasztású mirigyeket, az immunrendszert, bőrön és nyálkahártyán irritációt okoz. Porai belélegezve karcinogén hatásúak.

Cink: vegyületei mérgező hatása változó. A cinkoxid gőzök légzőszervi panaszokat, a vízben oldódó és nagymennyiségben a szervezetbe kerülő zinksók hányást, hasmenést okozhatnak. 

Lítium: a szervezetbe kerülve idegrendszeri elváltozásokat okozhat (fáradtság, remegés, mozgászavarok és izomrángások).

Az elektrolitként felhasznált savak és lúgok: a környezetbe jutva a talajvíz ph értékének megváltoztatásával okoznak környezeti károsodást. A bőrrel vagy a nyálkahártyával érintkezve marási sérüléseket okoznak.

 

A kimerült, már nem használatos, hulladékká vált elemek és akkumulátorok környezetbe kijutása történhet illegális elhagyással, kidobással, a települési hulladék nem megfelelő lerakásával, vagy a települési hulladéklerakó megsérülése következtében. Ilyen esetekben az elemek és akkumulátorok fémtartalma a talajba kerül és nedvesség hatására olyan vegyületté alakul, amely a talajvízzel vándorolni kezd, bejut a táplálékláncba és súlyos mérgezéseket okozhat.

 

Az elemek és akkumulátorok hulladékká válását követően ne a háztartási szemétbe dobja, hanem gyűjtse azokat más hulladéktól elkülönítve és vegye igénybe az egyre szélesebb körben rendelkezésre álló begyűjtőrendszert. Az elkülönített gyűjtőrendszer igénybevételével csökkenthető a környezetbe kikerülő veszélyes anyagok okozta egészségügyi kockázat és lehetővé válik egyes hasznos alkotóelemek visszanyerése is.

 

A feleslegessé vált elemet és kisméretű akkumulátort vigye el az Önhöz legközelebb eső visszagyűjtő helyre. A visszagyűjtő helyekről honlapunk Gyűjtőpont lokátor menüpontja alatt tájékozódhat. A gyűjtőpontokon összegyűlt hulladékelemeket és akkumulátorokat elszállíttatjuk hatósági engedéllyel rendelkező hulladékkezelő létesítménybe, ahol az előírásoknak megfelelően történik meg az újrahasznosítás.

 

Hasznos tudni, hogy azok az elemet, illetve akkumulátort forgalmazó kereskedők, akik a Gyűjtőpont lokátorban megtalálhatók, visszafogadják a kimerült, feleslegessé vált áramforrásokat. Ez a visszafogadás ingyenes, kötelező, és a kereskedő nem kötheti a visszavételt új termék vásárlásához.

 

Ön hozzájárul ahhoz, hogy a hulladékból értékes fémeket lehessen visszanyerni, ha visszaviszi a kimerült áramforrását és ezzel részt vesz a begyűjtési rendszerben. Az értékes fémek visszanyerésével a természetben előforduló és egyre kisebb mennyiségben rendelkezésre álló anyagi erőforrások kímélhetőek.

 

Jelölések a vásárolt elemen, vagy akkumulátoron, illetve azok csomagolásán:

Ha a vásárolt termékben a nehézfém tartalom nagyobb egy meghatározott értéknél, akkor

a „Hg” jelölés esetén a terméke higany tartalma nagyobb, mint 0,0005 tömegszázalék,

a „Cd” jelölés esetén a terméke kadmium tartalma nagyobb, mint 0,002 tömegszázalék,

a „Pb” jelölés esetén a terméke ólom tartalma nagyobb, mint 0,004 tömegszázalék.

Minden esetben megtalálható egy keresztben áthúzott kuka, amely azt jelenti, hogy ne dobja a kukába (tehát háztartási hulladék közé) a kimerült, feleslegessé vált elemét vagy akkumulátorát, hanem vegye igénybe az elkülönített begyűjtési rendszert!